top of page
2022 09-13 Obeya_Coaching_webres-420.jpg

Wat is Obeya

Obeya is een visueel management instrument

Obeya betekent letterlijk ‘grote kamer’ in het Japans. Het Japanse Toyota was de eerste organisatie die gebruikmaakte van een grote kamer en daarmee het concept van Obeya introduceerde en direct in de praktijk bracht. Met inzet van Obeya ontwikkelde Toyota in de jaren 90 de eerste en meest succesvolle hybride auto ooit, de Prius. Het bedrijf bracht de auto in ongeveer de helft van de tijd op de markt in vergelijking tot veel van de concurrentie.

 

Alle betrokkenen – van management tot werkvloer – werkten in een ruimte samen en visualiseerden het product en organisatiesysteem. Hiermee creëerde Toyota één gedeelde visie, één versie van de waarheid. Door alle informatie rondom de bouw van de auto op een plek samen te brengen, kon het team de focus leggen op de waarde voor de klant.

Hoe Obeya werkt

Een Obeya is een ruimte waarin visueel de link wordt gelegd tussen strategie en operatie. Werken met Obeya leidt tot overzicht en een effectieve manier van samenwerken. Dit komt door de inzet van visualisatie en het gebruik van effectieve vergadermethoden.

 

Door het visualiseren van alle relevante informatie creëer je inzicht en overzicht. In de kamer wordt duidelijk wat de doelen zijn, welk werk er ligt en wie waarvoor verantwoordelijk is. Daarnaast is de voortgang van projecten goed zichtbaar en worden prestaties continu verbeterd. Het team wordt geholpen om prioriteiten te stellen en gefundeerde keuzes te maken. Vergaderingen in een Obeya zijn kort en resultaatgericht.

Waarom

Obeya als krachtig leiderschapsinstrument

Hoe kun je teams op managementniveau effectiever laten werken en helpen omgaan met complexiteit? Door Obeya als leiderschapsinstrument in te zetten, benut je het menselijk leiderschapspotentieel optimaal. Strategieën worden beter op elkaar afgestemd, er is meer focus, prestaties zijn zichtbaarder en teams boeken daadwerkelijke vooruitgang.

 

Met de Leading with Obeya methode zet je het team centraal. Door gezamenlijk andere gewoontes aan te leren, waarbij samen zien, leren en acteren centraal staat, doorbreek je oude patronen en komt echte verandering tot stand. 

Ontdek wat Obeya voor jou in je werk als leidinggevende of coach kan betekenen! Onze trainingen zijn beschikbaar voor individuele deelnemers óf als in-house training.

Teams duurzaam verbeteren

Een team gaat niet efficiënter werken door alleen over plannen te praten. Leading with Obeya betekent direct aan de slag gaan. Centraal staat het continu verbeteren van de werkwijze, de manier waarop je je doelen behaalt. Het belangrijkste hierbij is het aanleren en direct toepassen van nieuwe gewoontes die passen bij het werken met Obeya.

 

Speciaal voor teams die willen beginnen met Obeya maar nog niet genoeg kennis, ervaring of capaciteit in huis hebben om dit voor elkaar te krijgen, hebben we de Obeya Team Kickstart. Dit is een training, workshop en strategiesessie in één.

 

In drie dagen tijd zorgen we voor een vliegende start met jouw team. Na afloop heb je een voor jullie team ingerichte Obeya die klaar is voor gebruik.

Obeya Coaching & Training traint talloze teams per jaar bij uiteenlopende organisaties. Onze trainers kennen jullie problematiek omdat deze in de basis bij vrijwel elk team hetzelfde is. Dit stelt ons in staat om jullie snel en effectief op weg te helpen met Obeya.

De voordelen van Leading with Obeya

Onze methode heeft de potentie om oude ingebakken leiderschapspatronen te veranderen. Leading with Obeya zorgt ervoor dat organisaties maximaal gebruikmaken van de capaciteiten van hun leiders. Maar welke concrete voordelen ervaren teams na een paar maanden werken met Obeya?

 • Betere afstemming binnen en tussen teams

 • Meer focus op de strategische doelen

 • Effectievere vergaderingen

 • Sneller reageren op veranderingen

 • Betere inzichten en meer besluitvaardigheid

 • Ontwikkeling van leiderschapscapaciteiten

 • Meer vertrouwen en samenwerking

 • Belonend en leuk

Leading with Obeya Referentiemodel

Elk team dat met Obeya aan de slag gaat, gebruikt het Leading with Obeya Referentiemodel als basis. Het model laat zien wat je op de muren van een Obeya verwacht en welke werkwijze en houding er van het team worden verwacht (de principes).

 

Naast de gebieden zijn er verschillende principes van belang. Het belangrijkste is het werken in vaste ritmes en routines. Hiermee kun je problemen sneller en effectiever aanpakken. Succesvolle Obeya-teams hebben zich deze principes heel goed eigengemaakt.

 

Meer informatie over het model inclusief een handige PDF kun je vinden op leadingwithobeya.com

Vijf borden in deze Obeya layout:

 1. Strategische richting – Waar wil je naartoe als organisatie?
   

 2. Prestaties – Hoe goed lukt dat? Wat gaat goed en wat zijn uitdagingen?
   

 3. Plan naar waarde – Hoe gaan we onze tijd en middelen inzetten om de juiste dingen op het juiste moment te doen?
   

 4. Acteer & reageer – Hoe gaan we op flexibele wijze om met de realiteit van vandaag?
   

 5. Moeilijke problemen – Welke structurele problemen beperken de werking van onze organisatie en prestaties? Met welke uitdagingen gaan we aan de slag?

Leading with Obeya in de praktijk

Managementteams die starten met de methode moeten goed begrijpen waar ze aan beginnen. Het vraagt veel commitment om met Obeya aan de slag te gaan. De werkwijze – en daardoor het team – gaat namelijk behoorlijk veranderen. Samenwerking is daarom essentieel. Met het gezamenlijk bepaalde doel en de strategie voor ogen, richt je als team een Obeya in.  

 

Obeya Coaching & Training combineert uitleg over Obeya met hands-on werkvormen. Zo werken we stap voor stap met het hele team de strategie uit op de Obeya-muur.

Zodra de muur compleet is en we de basis van het Referentiemodel hebben uitgelegd, kan het team zelf aan de slag. Na verdere inrichting van de kamer, neemt het team het liefst gelijk de maandag erna de Obeya in gebruik.

 

Obeya Coaching & Training helpt teams bij het werken in een Obeya: of ze nu net starten of een Obeya verder willen ontwikkelen. We beantwoorden vragen, begeleiden verbetersessies, ondersteunen werkvormen of nemen voor een aantal sessies de faciliterende rol op ons om het team weer scherp te krijgen.

bottom of page