top of page
Zoeken

Wat heb ik als Product Owner aan een 'Leiderschap met Obeya' training?Vorige week kreeg ik de vraag wat je als Product Owner aan de 'Leiderschap met Obeya' training hebt.


Leiderschap met Obeya is een leiderschapstraining waarin de vijf sleutelactiviteiten van leiders (of managers) binnen organisaties op een nuchtere wijze wordt samengebracht in één visuele werkwijze. In definitie is een product owner verantwoordelijk om teams te (bege)leiden naar het maximaliseren van business waarde.


Het leren werken met Obeya heeft daarom voor Product Owners verschillende voordelen:

  • Door Obeya te gebruiken introduceer je een strategische managementmethode en communicatiemiddel wat informatie uit verschillende contexten en disciplines binnen en buiten jullie omgeving bij elkaar brengt. Zo ziet iedereen wat van waarde is, waar ze nu staan en wat er nodig is om de ambitie van de te leveren waarde te realiseren. Zo kan iedereen met de zelfde informatie goed geïnformeerd zijn of haar werk doen.

  • Het helpt jou als Product Owner en de teams betere besluiten nemen omdat het makkelijker is de context te delen ten aanzien van wat belangrijk is. Je wilt het liefst dat alle betrokken teams snappen wat ‘de bedoeling’ is en daar zo veel mogelijk autonoom op sturen, zonder dat jij continue hoeft bij te sturen omdat teams als een stel drones de backlog zitten af te tikken.

  • Ook stakeholders uit jouw omgeving kun je met de visuele context van een Obeya beter uitleggen waarom jullie als team bepaalde keuzes maken, wat het effect daarvan is, waarom je soms langzamer gaat (bijv. investeert in 'technical debt' in plaats van functionaliteit) om uiteindelijk snel te kunnen gaan, etc.

  • De werkwijze in de Obeya zorgt voor consistentie en voorspelbaarheid. Je stemt het ritme van de meetings van de teams op elkaar af zodat je snel met elkaar besluiten kunt maken en problemen kunt oplossen. Je zorgt voor een voorspelbare set aan agendapunten en vragen die beantwoord moeten worden. Zo komt er routine in de meetings en gaan ze sneller en effectiever.

  • De werkwijze helpt enorm op het moment dat je gaat opschalen en cascaderen met verschillende teams, waarbij teams vooral aan het begin nog op zoek zullen zijn naar wie waar precies van is en aan werkt. De Obeya biedt alle betrokkenen overzicht en houvast hierin. Het is ook van grote waarde wanneer er (agile) scaling methoden zoals LeSS en SaFE worden toegepast.

  • In de training behandelen we de 5 visuele gebieden en 7 principes voor denken & doen en nemen je aan de hand van een interessante case stap voor stap mee om te laten zien hoe je een Obeya visueel (en digitaal) opbouwt om in die 'grote kamer' effectiever dan ooit tevoren samen te zien, leren en acteren om jullie strategische doelen te realiseren.In de training reflecteren we op jouw eigen praktijk en helpen we je om goed voorbereid ook zelf de eerste stappen te zetten met Obeya.

De training wordt in het Nederlands en/of Engels gegeven en is gebaseerd op het 'Leading with Obeya'.


Je kunt het referentie model met tekst en uitleg hier gratis downloaden: https://www.leadingwithobeya.com/


コメント


bottom of page