top of page
Zoeken

Drie tips voor effectieve (Virtuele) Obeya sessies


Ben jij al gestart met virtuele Obeya sessies of werken jullie het liefst toch op locatie wanneer dat kan? Je hebt wellicht de basis van Obeya in de fundamentals of kick-start training geleerd. Lukt het ook om dit in de praktijk te brengen? Een goede facilitator kan echt doorslaggevend zijn voor de kwaliteit van je Obeya sessies. Daarom hier drie tips die je mee kunt nemen in je eigen sessies.


TIP 1 - Volg de Obeya routine! Je zult het al eerder van me gehoord hebben, maar de routine is écht de sleutel tot een effectieve sessie. Hoe meer je afwijkt des makkelijker je vervalt in oud gedrag tijdens je Obeya sessie. Soms is het goed als je samen nog eens goed door de routine leest en met elkaar bevestigt dat je de vergadering echt gestructureerd doet aan de hand van een routine.


Tip 2 - Discipline is nodig om tot waardevolle Obeya sessies te komen. Je zult wellicht hebben gemerkt dat er alleen waardevolle informatie op de muren komt wanneer de teamleden daar zelf ook tijd in stoppen. De waarde van de Obeya sessies hangt samen met de kwaliteit die aan de muur wordt gehangen. Als je team dus geen discipline heeft om daar aan te werken, zullen je sessies ook niet beter worden.


Tip 3 - Sluit elke discussie in de Obeya altijd af met een actie of een besluit. De waarde van een gesprek uit zich als er een gevolg aan zit, óf het was alleen ter informatie. Het is goed om dat met elkaar scherp te hebben. Zo voel je ook dat je aan het eind van de Obeya sessie tot nuttige acties en besluiten bent gekomen. Nu nog zorgen dat ze opgevolgd worden … ;)


Wil je meer leren over faciliteren in de Obeya?


Meld je dan nu aan voor de Leading with Obeya - Facilitation training op 3 en 24 april!


bottom of page